Extra vitamines in de winter, nodig?

Je hoort het vaak: Als de 'R' weer in de maand is, dan moet je iedere dag een vitaminepilletje nemen. De ene huisarts is het hier mee eens, de ander niet. Apotheken menen dat het pure onzin is. Maar wat moet jij nou doen in de koudere perioden van het jaar? Kortom: is die vitaminepil nou wel of niet nodig?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: je lichaam heeft het hele jaar evenveel vitamines nodig. Dat betekent dus dat er in principe geen reden voor is om in de koude maanden met een 'R' extra vitamines te slikken. De enige vitamine waar wij in de winter een tekort aan kunnen hebben is vitamine D. Dit wordt namelijk door onze huid aangemaakt wanneer deze in contact komt met (zon)licht, en de dagen in de winter zijn korter en de zon schijnt normaliter niet, dus kan je lichaam wel wat extra vitamine D gebruiken.

Waarom dan toch steeds reclames en praatjes dat je vitamine C tabletten moet slikken in de winter? Eerlijk gezegd is dat nog steeds niet duidelijk. Misschien is de reden dat we in de winter minder of eenzijdiger eten en wij dan niet alle vereiste vitaminen binnenkrijgen. Een griepje of verkoudheid is echter niet tegen te houden door het slikken van vitamine C, maar zal wel de ziekteperiode, wanneer je een virus te pakken hebt, verkorten. Maar waarom zou je naar vitamine C tabletten grijpen wanneer je in de zomer ook geen supplementen inneemt? Bij een normaal voedingspatroon zijn extra vitamines overbodig.

Bovendien is het eten van fruit altijd beter dan een simpel tabletje slikken. Supplementen zijn voor korte tijd geen probleem, maar het lichaam heeft natuurlijk veel meer nodig dan enkel de ingrediënten van een klein tabletje en daarom zijn vitaminepillen geen oplossing voor de lange termijn. Overigens mag het duidelijk zijn dat je vezels, koolhydraten en eiwitten niet binnen kunt krijgen door middel van tabletten en je toch je eigen voedingspatroon in de gaten moet houden. Het is voor iedereen belangrijk om dagelijks genoeg fruit, groenten en volkoren producten te eten.

Wanneer je de winter toch sterker door wilt komen, kies dan voor bijvoorbeeld Echinaforce forte van dokter A.Vogel. Dit is een homeopathisch middel met weerstandverhogende werking die voortkomt uit de plant echinacea purpurea, een heilzame, krachtige plant. Voor een ijzersterke weerstand heeft A.Vogel zijn succesproduct Echinaforce gecombineerd met natuurlijke vitamine C. Maar ook naast dit supplement kan je niet de hele winter eenzijdig gaan eten en moet je op de voedingswaarden van producten letten. De boost krijg je in ieder geval voor een groot deel van de tabletten en dat is mooi meegenomen in de periode van snotneuzen en keelpijn.

 

Tags: vitamines, winter, vitaminepillen, vitamine D, fruit, supplementen, vezels, koolhydraten, eiwitten, voedingspatroon, groenten, Echinaforce forte, echinacea purpurea

Add to Favorites Add to Google Add to Ekudos Post to MySpace del.icio.us Add to Reddit
Add to MSN Reporter Add to NUjij Add to symbaloo Add to Stumbleupon Add to Yahoo Add to Furl

WNF
Er zijn nog geen reacties op dit artikel.....Wil jij reageren op dit artikel?
Reageer op dit artikel