Welke wijn drink ik bij welk gerecht?

Een vraag waar veel mensen mee zitten als ze een etentje geven of uit eten gaan. Nou, ik kan je één ding vertellen: vertrouw op je instinct. Je kan een goede maaltijd nooit ruïneren als je er een wijn bij drinkt die je echt lekker vindt! Wil je echter een gastronomische ervaring, dan heb ik hier wat tips over welke wijnsoorten het fantastisch doen bij bepaalde smaken of gerechten.

Chardonnay
Deze druif is verantwoordelijk voor de beste witte wijnen ter wereld. Het is ook de druif achter de heerlijke witte Bourgogne wijnen. Chardonnay wijnen doen het goed bij een heel breed spectrum van gerechten maar zijn vooral erg lekker bij ham, kalfsvlees, vis in botersaus, pasta met roomsauzen, kip en kalkoen.

Riesling
Riesling is de voornaamste witte druif uit Duitsland en de Elzas. Riesling staat bekend om de balans tussen zoet en zuur. Hij drinkt het beste bij milde kazen, mosselen, garnalen, kreeft, sashimi, ham, varkensvlees en tandoori chicken.

Sauvignon Blanc
Een Sauvignon Blanc is fris, elegant en fruitig. Hij drinkt perfect bij oesters, gegrilde of gepocheerde zalm, zeevruchtensalade, geitenkaas en sterk smakende kazen.

Gewürztraminer
Een Gewürztraminer is een witte druif maar met een lichtrode schil. Deze wijnen zijn dan ook donker van kleur maar niet rood of rosé. Ondanks de Duitse naam, wordt deze wijn voornamelijk in de Franse Elzas geproduceerd. De wijn is erg lekker bij Thaise en Chinese kruidige gerechten maar ook bij gerookte zalm, varkensvlees, zuurkool, Indiase curry's, uientaart en pittige kazen.

Cabernet Sauvignon
Een Cabernet Sauvignon is een zeer volle rode wijn met een heel donkere kleur en is daarom niet lekker bij lichte gerechten. Hij is wel smakelijk bij eend, pittig gekruide biefstuk, paté, konijn, braadstuk, pittige kip, cheddar, blauwe kaas en sterk smakende worsten.

Pinot Noir
De Pinot Noir is een rode druif waarvan een zachte en soepele wijn met een lichtrode kleur wordt gemaakt. Omdat een toegankelijke wijn is, kan het bij heel veel gerechten worden gedronken maar hij is vooral lekker bij gesmoorde kip, konijn, geroosterde kalkoen, rosbief, lamsvlees, kalfsvlees en eend.

Merlot
Een Merlot wijn is sappig en soepel met weinig tannine waardoor hij prettig wegdrinkt. Deze wijn doet het goed bij gesmoorde kip, koude eend, geroosterde kalkoen, rosbief, lamsvlees, kalfsvlees, stoofvlees, lever, hert en ovenschotels met vlees.

Shiraz
De shiraz, of syrah, is een rijke, krachtige en zeer kleurige wijn die het erg goed doet bij gerechten met een intense smaak. Denk aan chili, pepersteak, kruidige stoofschotels, vlees van de barbecue, ratatouille en eigenlijk alle vleesgerechten die zeer pittig of kruidig zijn of waarbij een knoflooksmaak overheerst.

Santé!

 

Tags: Welke wijn drink ik bij welk gerecht?, wijn, voedsel, eten, gerecht, gerechten, combineren

Add to Favorites Add to Google Add to Ekudos Post to MySpace del.icio.us Add to Reddit
Add to MSN Reporter Add to NUjij Add to symbaloo Add to Stumbleupon Add to Yahoo Add to Furl

WNF
Er zijn nog geen reacties op dit artikel.....Wil jij reageren op dit artikel?
Reageer op dit artikel