Is de modeterm 'nude' racistisch?

Het zal je niet zijn ontgaan dat nude dé fashion trend van deze zomer is. Nude domineerde de spring/summer 2010 catwalks, variërend van off-white tot bleekroze tot een goudachtig champagne. In de volksmond wordt het ook wel vleeskleur of huidskleur genoemd, maar daarmee wordt dus wel een blanke huid bedoeld. Nude betekent letterlijk naakt maar refereert als kleur altijd naar zeer lichte tinten. Hoe zit het dan met de donkere huid? Moeten we voorzichtig zijn met deze term?

In de Amerikaanse pers is nogal een heftig debat ontstaan over de politieke correctheid van de beschrijving nude, refererend aan de jurk die Michelle Obama vorig jaar november droeg tijdens een officieel staatsdiner voor de Indiase president Manmohan Singh en zijn vrouw. Naeem Khan, de ontwerper van de jurk, beschreef het zelf als 'een sterling-zilveren pailletten, abstract gebloemde, nude strapless jurk'. De Associated Press maakte er huidskleur van en kreeg gelijk commentaar van een moderedacteur: "wiens huidskleur? Niet het hare." AP veranderde onmiddellijk de omschrijving naar champagne, een handeling die heeft geleid tot een discussie over het gebruik van het woord nude in de modewereld.

InStyle magazine noemde nude zelfs het nieuwe zwart (hoe ironisch) en is volgens guardian.co.uk de meest zekere manier om vrouwen met een donkere huid uit te sluiten deze trend te adopteren en dat het blijkbaar niet aanvaardbaar is om zwart als zwart te dragen of zwart als nude.

En ja, laten we eerlijk zijn... elke andere huidskleur dan blank valt niet onder de beschrijving nude in de mode. “Nude? Voor wie?” vraagt Dodai Stewart, adjunct-hoofdredacteur van Jezebel magazine en zelf een donkere schone. “Voor mij zou nude zijn als ik bruin droeg. Ik denk echt dat het uitsluitinggedrag is, niet beseffend dat dit niet nude voor iedereen is.”

Hoofdredacteur Lorraine Candy van de Britse Elle verdedigt de kleur nude min of meer en zegt dat er niets mis is met deze benaming. “Nude is een gedefinieerde kleur. Het is blank naakt, niet zwart naakt. Het is net zo goed niet de kleur van mijn huid. Ik ben doorschijnend wit. Met iemand die zo krachtig en geweldig is als Michelle Obama, denk ik dat dit het verkeerde ding is om je over op te winden,” aldus Candy.

Zelfs Pantone, de wereldwijde leider op het gebied van kleurstandaarden, heeft twee kleuren (12-0911 TCX en 12-0911 TPX) in de kleurenkaart die beiden nude worden genoemd en de kleur hebben van een blanke huid. Hiermee zegt Pantone eigenlijk dat nude dus blank is en neemt de mode-industrie dat over...

Moeten we de term nude anders gaan definiëren of moeten we het gewoon zien als kleurenpallet? Wij zouden graag ook jullie mening willen horen! Reageren kan onder dit artikel.

Nieuwsgierig naar de jurk van Michelle Obama? Bekijk de video van AP hieronder.

 

Tags: moderterm, nude, racistisch, fashion, trend, huidskleur, vleeskleur, Michelle Obama, Naeem Khan, jurk, pantone

Add to Favorites Add to Google Add to Ekudos Post to MySpace del.icio.us Add to Reddit
Add to MSN Reporter Add to NUjij Add to symbaloo Add to Stumbleupon Add to Yahoo Add to Furl

WNF
Er zijn nog geen reacties op dit artikel.....Wil jij reageren op dit artikel?
Reageer op dit artikel