AIFW Spijkers en Spijkers: SIS

Tijdens de opening soirée op de Amsterdam International Fashion Week lanceerde het ontwerpersduo en zusjes Truus en Riet Spijkers hun diffusion lijn SIS, het jongere zusje van het label Spijkers en Spijkers. Voor deze SS11 collectie volgden de tweelingzussen hun vaderlandse harten en lieten zij zich inspireren door het Nederlandse volksliedje 'Daar was laatst een meisje loos'. De SIS collectie staat bol van maritieme details in bon ton stijl met vormen en prints van het leven onder water die verwijzen naar de door de ontwerpers zo geliefde Art Deco stijl.

Spijkers en Spijkers heeft sinds de oprichting van het label een herkenbare en gewilde stijl: één die gekenmerkt wordt door grafische detaillering, onderscheidend kleurgebruik en Art Deco invloeden uit de jaren twintig. Het tijdperk waarin ook hun muzen zijn geboren: onafhankelijke vrouwen met een duidelijke eigen mening. Om hun visie op dit gegeven verder uit te dragen en toegankelijk te maken voor een breder publiek, komen de Arnhemse zusjes nu met de SIS lijn. Deze tweede lijn bevat dezelfde karakteristieke elementen als de Spijkers en Spijkers collecties en vormt zo een juiste aanvulling op het hoofdlabel.

Voor deze zomercollectie had het Arnhemse modeduo een volksliedje uit 1774 in gedachten: ´Daar was laatst een meisje loos'. In dit lied gaat een meisje op zoek naar een avontuurlijk leven, ver weg van de gebaande paden. Verkleed als lichtmatroos vaart ze mee op het zeilschip van de kapitein op wie ze heimelijk verliefd is. Op zee wordt ze ontmaskerd en gestraft voor haar bedrog. De hoofdpersoon in dit nummer is een krachtige, eigenzinnige vrouw. Sterke, onafhankelijke persoonlijkheden vormen altijd een rode draad in de ontwerpen van Spijkers en Spijkers.

De SIS collectie toont typische maritieme details in blauw en wit. Deze worden afgewisseld met vormen en prints van het leven onder en op het water. Zo zijn er prints van schelpen en zeepaardjes, maar ook de afbeelding van de Oost Indiëvaarder ´SISTER´ in Delftsblauw. Naast diverse blauwtinten gecombineerd met wit en zwart, is er ook een vleugje zeegroen in de ontwerpen te zien. De kleuren worden hier en daar in brede strepen verwerkt, wat verwijst naar de vlaggen die op de zeeschepen prijken.

De SIS collectie bestaat uit jurkjes met korte mouw of mouwloos, jumpsuits, diverse jasjes en wijd uiteenlopende zomerjurken. Show stopper was een flowing strapless jurk met oer-Hollandse, Delftsblauwe print. Zoals gebruikelijk bij Spijkers en Spijkers is er veel aandacht voor de afwerking en details. Zo kozen de ontwerpers voor het verwerken van een gevouwen bootje of papagaai op de kragen van de kleding. Voor het vervaardigen van de collectie werd gebruik gemaakt van zomerse en lichte stoffen: katoen voile, katoenen-zijden blends en Ottoman.

 

Tags: Spijkers en Spijkers, SIS, AIFW, Amsterdam International Fashion Week, SS11, zomercollectie

Add to Favorites Add to Google Add to Ekudos Post to MySpace del.icio.us Add to Reddit
Add to MSN Reporter Add to NUjij Add to symbaloo Add to Stumbleupon Add to Yahoo Add to Furl

WNF
Er zijn nog geen reacties op dit artikel.....Wil jij reageren op dit artikel?
Reageer op dit artikel