AIFW Iris van Herpen: Crystallization

Het is Iris van Herpen weer gelukt om een adembenemende collectie te ontwerpen die wederom met een staande ovatie werd ontvangen door het aanwezige publiek op woensdag 14 juli tijdens de opening soirée van Amsterdam International Fashion Week. Elke collectie weer zijn de ontwerpen van Iris pure Kunst met een hoofdletter 'K'. De ongelooflijk talentvolle designer liet met tien looks een preview op 'Crystallization' SS11 collectie zien, die in zijn totaal wordt gepresenteerd tijdens London Fashion Week in september. 'Crystallization' draait om de transformatie van water naar kristal waarbij Iris het proces van vloeibare chaos naar vaste structuur als uitgangspunt neemt.

Chaos as structure
Gefascineerd door de geheimen en onzichtbaarheden van water, de tegenpolen structuur en chaos in het bijzonder, neemt de 26-jarige ontwerpster dit als uitgangsvorm van de collectie. Denk hierbij aan de transformatie van water naar kristal: zacht en vloeibaar als water versus hard, wiskundig gestructureerd als ijskristallen. Dit gegeven heeft Iris van Herpen niet alleen visueel vertaald, maar ook meegenomen in haar ontwerpproces. Van ogenschijnlijke chaos naar geconstrueerde precisie. Inspiratie voor de nieuwe collectie werd gevonden in een opdracht voor Benthem Crouwel Architects, de ontwerpers van het nieuwe Stedelijk Museum, 'De Badkuip'. Deze samenwerking met Jan Benthem en Mels Crouwel voor ARCAM, het Amsterdamse architectuurcentrum, resulteerde in een jurk die als een warm bad om je heen valt.

“Ik ben gefascineerd door het feit dat er een geheim lijnenspel verborgen zit in een geheel transparant en vloeibaar materiaal. Dit komt tot leven op het moment van bevriezing, zodra er kristallen ontstaan. Dan pas wordt de onderliggende symmetrie en structuur zichtbaar,” aldus Iris.

Innovatieve 3D-print
Binnen de SS11 collectie hanteert Iris van Herpen twee uitersten; handwerk gecombineerd met technieken van de toekomst. De ontwerpster ontwikkelde namelijk speciaal voor deze collectie een aantal 3D-geprinte sculpturen in samenwerking met het vooraanstaande MGX by Materialise uit New York en de bekende architect Daniel Widrig. Verder werkt de designer weer met Ecco Leather en zet ze haar samenwerking voort met United Nude. Samen met het architectonische schoenenlabel van Rem D. Koolhaas, ontwikkelde Iris van Herpen voor de tweede keer een sierlijke schoen waar zowel de beweeglijkheid als het kristalgevoel van de collectie in verwerkt zijn.Foto credits: Michel Zoeter

 

Tags: AIFW, Iris van Herpen, Crystallization, Amsterdam International Fashion Week, SS11, zomercollectie

Add to Favorites Add to Google Add to Ekudos Post to MySpace del.icio.us Add to Reddit
Add to MSN Reporter Add to NUjij Add to symbaloo Add to Stumbleupon Add to Yahoo Add to Furl

WNF
Er zijn nog geen reacties op dit artikel.....Wil jij reageren op dit artikel?
Reageer op dit artikel